Ακαδημίας 26, Αθήνα 106 71      -      WWW:  http://www.theodamianos.gr - Email: info@theodamianos.gr      -      Tηλ: 210-3628613,  Fax: 210-3644454


Αρχική Σελίδα
Βιογραφικό Σημείωμα
Θέσεις & Απόψεις
Δραστηριότητες
Β' Αθηνών
Φωτογραφίες & Video
Χρήσιμες Διευθύνσεις
Επικοινωνία
Blog (Ιστοημερολόγιο)
Δείτε το ενημερωτικό μας έντυπο για τις εκλογές
-
16 Σεπτεμβρίου 2007

Θεόδωρος Κλ. Δαμιανός - Υποψήφιος Βουλευτής Β' Αθηνών
Θεόδωρος Κλ. Δαμιανός - Υποψήφιος Βουλευτής Β' Αθηνών
κάνετε click στις φωτογραφίες για αποθήκευση

Θέσεις & Απόψεις
Καλωσορίσατε! - Θεόδωρος Κλ. Δαμιανός - Υποψήφιος Βουλευτής Β' Αθηνών
Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής 'Eνωσης και οι επιπτώσεις στη Ελληνική
      ΟικονομίαΣτις 16 Απριλίου ε.ε. στη Αθήνα υπεγράφη η σύμβαση προσχώρησης 10 νέων κρατών-μελών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το γεγονός αυτό γράφει μία νέα σελίδα ιστορίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού αυξάνονται τα κράτη-μέλη κατά 75% φτάνοντας τον αριθμό 25 αλλά και για την Ευρώπη αφού στην ουσία επικυρώθηκε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο το τέλος του διαχωρισμού της Ηπείρου μας και πλέον το σύνολο σχεδόν των Ευρωπαϊκών χωρών έχουν ενταχθεί κάτω από την μπλε σημαία με τα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Βέβαια όπως κάθε ιστορικό γεγονός και αυτό έχει πέραν των πολιτικών και μία σειρά από οικονομικές συνέπειες, γι΄αυτό άλλωστε υπήρξε έντονος προβληματισμός για το αν θα έπρεπε πριν από την διεύρυνση να προχωρήσουν οι διαδικασίες εμβάθυνσης της Ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Τελικώς, προκρίθηκε η λύση της διεύρυνσης και μάλιστα της εντυπωσιακής σε αριθμό διεύρυνσης, με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται.

Η χώρα μας, λόγω της απόκλισης, που είχε και εξακολουθεί να έχει, από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής οικονομίας είναι ένα κράτος-μέλος για το οποίο δημιουργήθηκαν πολλά ειδικά Ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και δισεκατομμύρια ευρώ προσφέρθηκαν ως οικονομικές ενισχύσεις, δεν θα έχει πλέον την πολυτέλεια των εισροών στο μέγεθος τουλάχιστον που μέχρι σήμερα απολάμβανε.
Βέβαια, μέχρι το 2006 λειτουργούν τα ήδη εγκεκριμένα για την χώρα μας προγράμματα οικονομικών ενισχύσεων, που σκοπό έχουν την σύγκλιση της Ελληνικής οικονομίας με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές.
Για το λόγο αυτό και επειδή είναι άγνωστο ή πάρα πολύ δύσκολο να ξαναενταχθεί η χώρα μας σε προγράμματα ενισχύσεων, ιδιαίτερα μετά την είσοδο 10 κατά τεκμήριο ασθενέστερων οικονομικά χωρών, πρέπει ο πακτωλός των χρημάτων που εξακολουθούν να εισρέουν στη χώρα να κατευθυνθεί σε έργα και δράσεις ουσίας που θα πετύχουν την πραγματική ανάπτυξη και σύγκλιση της Ελληνικής οικονομίας.
Από την άλλη μεριά όμως, η εισδοχή των νέων κρατών-μελών ανοίγει μία νέα μεγάλη αγορά για τα Ελληνικά προϊόντα και επιχειρήσεις και ιδιαίτερα σε τομείς όπως του δέρματος και του υποδήματος, όπου η χώρα μας υπερτερεί σαφώς σε ποιότητα αλλά και σε τιμές.

Μένει να φροντίσουμε όλοι μας κράτος, βιοτέχνες και έμποροι να προβάλουμε και να προωθήσουμε τα Ελληνικά προϊόντα διατηρώντας ψηλά την ήδη γνωστή ποιότητα μας.

Η διεύρυνση όμως, διανοίγει και μία άλλη προοπτική που για μένα προσωπικά είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Είναι γνωστό ότι οι νεοεισερχόμενες χώρες, όπως και οι μέλλουσες να ενταχθούνε (το 2006 ή το 2007) Βουλγαρία και Ρουμανία λόγω του χαμηλού κόστους παραγωγής αποτέλεσαν και αποτελούν όχι απλά ανταγωνιστικές, για την Ελληνική οικονομία, οικονομίες αλλά και χώρες προσέλκυσης επενδυτών από όλη την Ευρώπη, μηδέ της Ελλάδος εξαιρουμένης, με αποτέλεσμα την επιχειρηματική αιμορραγία της χώρας μας αλλά και την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Με δεδομένη πλέον την υποχρέωση τους να συγκλίνουν προς τα μέσα Ευρωπαϊκά επίπεδα, με την βοήθεια βέβαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικών προγραμμάτων και χρηματοδοτήσεων, όπως αυτές που απόλαυσε και απολαμβάνει η χώρα μας, σταδιακά θα πάψουν να είναι αυτό που λέμε "φτηνές χώρες" άρα θα μειωθεί σημαντικά και η αιμορραγία της Ελλάδος σε επιχειρήσεις και η χώρα μας θα παίζει με παρόμοιους κανόνες επιχειρηματικού παιχνιδιού χωρίς να αντιμετωπίζει "αθέμιτο ανταγωνισμό".

Εν κατακλείδι, η διεύρυνση έχει και τα θετικά και τα αρνητικά της σημεία, μπορούμε όμως με τους κατάλληλους χειρισμούς να μεγαλώσουμε τα οφέλη και να μειώσουμε τις ζημιές.
Χρειάζεται όραμα, πρόγραμμα και σκληρή δουλειά και πάνω από όλα πολιτική βούληση.


   

Ποιό θεωρείτε ως το πιο σημαντικό πρόβλημα της Β' Αθηνών;

συμπληρώστε τη φόρμα

Μάθε που ψηφίζεις...

Η Βουλή των Ελλήνων


© Copyright ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΛ. ΔΑΜΙΑΝΟΣ - All rights reserved.